Ο καλύτερος διαχειριστής των οικονομικών
Ο καλύτερος διαχειριστής των οικονομικών
Από τότε που άρχισαν να ΜΜΕ να μας μιλάνε για την επερχόμενη οικονομική κρίση, είχα αρχίζει ν’ αναρωτιέμαι: Άραγε, υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα από το 1827, που γίναμε κυρίαρχο κράτος, κάποιος μη ιδιωτικός φορέας που κατάφερε να κάνει αποτελεσματική οικονομική διαχείριση;
Στον ιδιωτικό τομέα, δεν τίθεται συζήτηση: Αβέρωφ, Συγγρός, Μποδοσάκης, Ωνάσης, Νιάρχος, Λιβανός, Λάτσης και πάει λέγοντας. Το θέμα μπαίνει στον μη – ιδιωτικό τομέα. Είχαμε ποτέ μια κυβέρνηση ή κάποιον άλλο δημόσιο φορέα ο οποίος – όχι μόνον να μη χρεώνεται συνέχεια – αλλά ταυτόχρονα ν’ αυξάνει συνεχώς την περιουσία του;
Αν δεν κάνω λάθος ο Χαρίλαος Τρικούπης αναγκάστηκε σαν πρωθυπουργός της χώρας να βγει στο λαό και να δηλώσει «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν». Το χρέος της Ελλάδας του Τρικούπη, νομίζω ότι το εξοφλήσαμε το 2001.
Από τότε που υπάρχουμε σαν κράτος, κάθε νέα κυβέρνηση κατηγορεί την προηγούμενη ότι αύξησε το Εθνικό χρέος. Η πλάκα είναι ότι με αυτό το πρόσχημα, αυξάνει το χρέος ακόμα περισσότερο. Το φαινόμενο επαναλαμβάνεται και κάθε επανάληψη προσθέτει έναν νέο κρίκο στην αλυσίδα που είναι δεμένη στο σβέρκο μας. (Κι’ αυτά τα… «του Έλληνα ο τράχηλος» είναι για τους φανατικούς οπαδούς των ποδοσφαιρικών ομάδων. Αν υπομένει λέει; Ξέρεις πολλούς λαούς που μείνανε σκλάβοι 400 χρόνια; Ξέρεις πολλούς Δυτικοευρωπαϊκούς λαούς που είχανε τόσες δικτατορίες;).
Το στοιχείο που θ’ αναφέρω, το ανακάλυψα από την EUROSTAT όταν έγραφα το «Ο Εθνικός μας Χαρακτήρας»: Πόσο αυξήθηκε το κόστος ζωής από το 1980 έως το 1992 στις χώρες της (τότε) Ευρωπαϊκής Ένωσης: Στην Ολλανδία 39,3%. Ισπανία 170,7%. Ιταλία 180%. Ιρλανδία 123%. Οι φουκαράδες οι Πορτογάλοι 487%! Κι εμείς; Εμείς φίλοι μου 688%!
Δεν νομίζω ότι τα στοιχεία αυτά μας είναι άγνωστα. Απλά, πιστεύω ότι δεν αντιλαμβανόμαστε το πραγματικό τους μέγεθος. Γενικά, η οικονομική διαχείριση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα στη χώρα μας δεν τα έχει πάει καλά μέχρι τώρα. Με μία εξαίρεση. Μπορείς να τη σκεφτείς; Μάλιστα! Υπάρχει ένας μη ιδιωτικός φορέας στη χώρα μας που στα οικονομικά τα πηγαίνει μια χαρά. Τόσο καλά, που αν είχε αναλάβει τη διαχείριση των οικονομικών της χώρας μας, σήμερα ούτε κρίση θα ξέραμε ούτε τίποτα.
Πιστεύω να κατάλαβες για ποιον μιλάω. Την Εκκλησία της Ελλάδος φυσικά! Και μάλιστα η ειρωνεία είναι ότι οι οικονομολόγοι και άλλοι «ειδικοί» που επάνδρωσαν τις κυβερνήσεις που πέρασαν από το 1827 μέχρι σήμερα μετριούνται στις εκατοντάδες για να μην πω χιλιάδες. Από την άλλη, η Εκκλησία είναι ένας καθαρά πνευματικός φορέας που υποτίθεται ότι είναι υπεράνω χρήματος. Μήπως τελικά πρέπει να βάλουμε τους παπάδες να διευθύνουν την εθνική οικονομία; Πού ξέρεις. Για να τα πηγαίνουν τόσο καλά, μπορεί να έχουν το Θεό μπάρμπα…
στε στα γέλια.