Τα 28 Δις Αν τα δεις…
Χρονογράφημα
24 – 11 -2008
Τα 28 Δις
Αν τα δεις…
Εδώ κι ένα μήνα περίπου, ακούγεται ότι η κυβέρνηση προτίθεται να ενισχύσει οικονομικά τις τράπεζες ώστε ν’ αντιμετωπίσουν την παγκόσμια κρίση. Πάνω στο θέμα αυτό, ακούω καθημερινά στο ραδιόφωνο ειδικούς οικονομολόγους, ειδικούς… δημοσιογράφους, επιχειρηματίες, τραπεζίτες και πολιτικούς να εκφράζουν πολλές διαφορετικές μεταξύ τους απόψεις.
Εκείνοι που είναι υπέρ της ενίσχυσης των τραπεζών, έχουν συνήθως το εξής σκεπτικό:
1. Αν οι τράπεζες κινδυνεύσουν να μείνουν από ρευστό, ενδέχεται ν’ απαιτήσουν μια εσπευσμένη εξόφληση των δανείων, πράγμα που θα φέρει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση.
2. Οι τράπεζες δεν θα μπορούν να δώσουν δάνεια. Έτσι, η αγορά θα μείνει από ρευστό. Αυτό θα πλήξει τις οικονομικά ευάλωτες επιχειρήσεις.
Οι άλλοι, έχουν υιοθετήσει την εξής άποψη: «Οι τράπεζες είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ας πρόσεχαν. Τι φταίει ο φορολογούμενος να πληρώνει τα λάθη τους; » Αυτοί, στις θέσεις 1 και 2 απαντάνε:
1. Έστω ότι οι τράπεζες απαιτούσαν πρόωρη εξόφληση δανείων. Από πού θα τα έπαιρναν; Σάματι οι περισσότεροι από αυτούς τους φουκαράδες έχουν λεφτά και δεν δίνουν; Αυτοί δεν έχουν μία, Ποιο δάνειο να ξοφλήσουν;
Στο σημείο αυτό οι τράπεζες εκβιάζουν και τρομοκρατούν: «Θα αναθέσουμε το δάνειο σε μια… εισπρακτική εταιρεία». (Κοινώς, «νόμιμοι γκάνγκστερ»).
Θα έρθουν δηλαδή οι… φουσκωτοί και θα σου πούνε «αγοράκι, κάτι χρωστάς στην τράπεζα Piasekolo». Για σιγά ρε παιδιά! Πόσοι φουσκωτοί υπάρχουν; Εδώ οι χρεωμένοι είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Πού θα βρεις τόσους φουσκωτούς και τόσους «εγκληματίες» δικηγόρους; Άσε που αν στείλεις τους φουσκωτούς στους Βλάχους, στους Μανιάτες, στους Καραγκούνηδες ή στους Κρητικούς θα… ξεφουσκώσουν απότομα.
2. Και πώς γνωρίζουμε εμείς πού θα διαθέσει κάθε τράπεζα την ενίσχυση που θα πάρει; Παράδειγμα: Είσαι ο διευθύνων σύμβουλος στην τράπεζα Batir Hanum (Τουρκοκυπριακών συμφερόντων) κι έχετε πάρει απ’ το κράτος ενίσχυση 2 Δις. Στην Ελληνική αγορά είσαι υποχρεωμένος να δανείζεις με επιτόκιο 2.8%. Μπορείς όμως να παρέχεις δάνεια στο Αζερμπαϊτζάν , με 5.2%. Ποιος μας εγγυάται ότι θα διαθέσεις τα δάνεια στην εγχώρια αγορά;
Αυτές, με λίγα λόγια, είναι οι συχνότερες απόψεις που ακούγονται από τη μια ή την άλλη πλευρά. Από οικονομικά, δεν σκαμπάζω πολλά πράγματα. Συνεπώς, είμαι επιρρεπής στην αφέλεια… Σκέφτομαι λοιπόν το εξής, το οποίο άκουσα να εκφράζεται και από κάποιους από το ραδιόφωνο.
Εάν, αντί να έδινε το κράτος 28 δις στους τραπεζίτες, δημιουργούσε μια Τράπεζα Αρωγής, κάτι σαν μια ANTIFOUSKOTOS BANK; Σ’ αυτή την περίπτωση, θα σου έστελνε η τράπεζα την εντολή για εξόφληση του δανείου, κι εσύ θα πήγαινες στην ΤΑΤ (Τράπεζα των Απανταχού Ταλαιπωρημένων) θα μετέφερες το δάνειο με πολύ πιο ανθρώπινους όρους και ούτε φουσκωτοί, ούτε τίποτα.
Όμως, το σχέδιο προσκρούει σ’ ένα σημείο που, αν δεν έχεις διαβάσει Μακιαβέλι, δεν θα το σκεφτείς. Το ερώτημα είναι: Ποιος θα διευθύνει την ANTIPIASEKOLO BANK; Φαντάζεσαι τι δύναμη θα έχει αυτός ο άνθρωπος; Θα είναι σε θέση ν’ ανακουφίσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Θα έχει δηλαδή, μεγαλύτερη επιρροή στο λαό, ακόμα και από τον πρωθυπουργό τον ίδιο. Κι αν αυτός ο άνθρωπος αργότερα αποφασίσει να πολιτευθεί;
Ένας λοιπόν λόγος που δεν δημιουργεί το κράτος μια Τράπεζα Αρωγής, είναι διότι ο διοικητής της θα έχει τεράστια δύναμη. Όμως, δυστυχώς δεν είναι αυτός ο μόνος λόγος. Υπάρχει και το αιώνιο Ελληνικό Φιλότιμο, το οποίο υπαγορεύει να βοηθάμε τους… ημέτερους. Τις αποφάσεις σε μια τέτοια τράπεζα θα τις εκτελούν άνθρωποι με νοοτροπία δημοσίου υπαλλήλου, που ακολουθούν κομματικές ή συνδικαλιστικές γραμμές. Αυτό θα πει ότι τα 28 δις δεν θα κατανεμηθούν «δίκαια». Θα επωφεληθούν οι τρέχοντες «ημέτεροι».
Άσε που μπορεί να δούμε και το εξής φαινόμενο διαπλοκής: Ο διοικητής της Τράπεζας Αρωγής να δίνει δάνεια στις ιδιωτικές τράπεζες με επιτόκιο 2,5% κι αυτές με τη σειρά τους να δίνουν δάνεια στο Αζερμπαϊτζάν με 5,2% εκ των οποίων το 0,5% να καταλήγει ως «μαύρο χρήμα» στην τσέπη του κυρίου διοικητή. Και μη φανταζόμαστε ότι αυτά είναι μόνο Ελληνικά φαινόμενα. Είναι φαινόμενα του απανταχού Καπιταλισμού.
Ηθικό δίδαγμα: Να φερόμαστε καλά στη συμπεθέρα μας γιατί πού ξέρεις; Μπορεί μια μέρα ο άντρας της να γίνει Διοικητής στην ANTIPIASEKOLO BANK.