H Συναισθηματική Nοημοσύνη
H Συναισθηματική Nοημοσύνη
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι ευαισθητοποιούνται στην έννοια της συναισθηματικής νοημοσύνης. Πάνω στο θέμα αυτό οργάνωσα αρκετά σεμινάρια και σαν αποτέλεσμα έγραψα ένα βιβλίο το 1997. Ονομάζεται «Μα γιατί νιώθω έτσι»; (Εκδόσεις Θυμάρι).
Με αυτό το άρθρο θέλω να περιγράψω όσο πιο συγκεκριμένα μπορώ τι καταλαβαίνω να είναι η συναισθηματική νοημοσύνη. Νομίζω πως έχει πέντε βασικά στοιχεία:
1. H επίγνωση ενός ανθρώπου για τα συναισθήματά του και τα όριά του. H αυτογνωσία, έχει δύο πλευρές: Η μία είναι η ικανότητά ν’ αναγνωρίζουμε ένα συναίσθημα την ώρα που το νιώθουμε. Για παράδειγμα, να μην αναγνωρίζω (3 ώρες αργότερα) ότι πονούσε το στομάχι μου γιατί είχα θυμώσει και δεν το είχα καταλάβει. Η άλλη πλευρά της αυτογνωσίας είναι η ικανότητα να προβλέπεις τον εαυτό σου (δηλαδή τη συμπεριφορά σου) με ακρίβεια. Αυτό σημαίνει ότι έχεις καλή επαφή με τις ανάγκες σου.
2. O χειρισμός των συναισθημάτων. Δηλαδή, η ικανότητά να χειριζόμαστε τα συναισθήματά μας έτσι, ώστε να είναι κατάλληλα προς την περίσταση. Άλλο να καταλαβαίνω έγκαιρα ότι θύμωσα κι άλλο να γίνω «ταύρος σε υαλοπωλείο»…
3. H ικανότητα να παρακινεί κάποιος τον εαυτό του. Να μπορούμε να επιστρατεύουμε τα συναισθήματά μας και τους στόχους μας ώστε να παρακινούμαστε και να είμαστε δημιουργικοί. Αυτό το στοιχείο είναι βασικό προκειμένου να μπορούμε να συγκεντρωνόμαστε,
4. H ικανότητα ν’ αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα των άλλων. Mια ιδιότητα που αποτελεί θεμελιώδη “κοινωνική ικανότητα”. Mια και η ικανότητα αυτή έχει να κάνει με το πόσο μπορούμε να συναισθανόμαστε τους άλλους, την ονομάζουμε “συναίσθηση”.
5. H ικανότητα να χειριζόμαστε τις σχέσεις μας. H τέχνη να σχετιζόμαστε είναι η ικανότητα να χειριζόμαστε τα συναισθήματα των άλλων. Tο στοιχείο αυτό επηρεάζει το πόσο δημοφιλείς είμαστε, πόσο μπορούμε να είμαστε ηγέτες και γενικά πόση διαπροσωπική αποτελεσματικότητα διαθέτουμε.