Είναι Ψυχολόγος;
Είναι Ψυχολόγος;
Πολλοί από τους επισκέπτες μου, πριν έρθουν σε μένα έχουν επισκεφθεί έναν ή περισσότερους ψυχολόγους. Εκείνο που μου κάνει εντύπωση, είναι ότι ενώ πηγαίνουν για ένα σχετικά απλό θέμα, η συνεργασία κρατάει δυσανάλογα πολύ χρόνο και -τις περισσότερες φορές- χωρίς κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ακούω για συνεδρίες συχνότητας μία ή και δύο φορές την εβδομάδα που διαρκούν δυο χρόνια !
Για μένα, αν μετά από 4-5 συνεδρίες ο επισκέπτης δεν αναφέρει καμία συγκεκριμένη βελτίωση, κάτι δεν πάει καλά ή μ΄ εκείνον ή με τον ψυχολόγο του. Η πλάκα είναι ότι, τις συνεδρίες αυτές τις ονομάζουν «ψυχοθεραπεία». Η λέξη «θεραπεία» είναι η συμπληρωματική της λέξης «αρρώστια». Όταν λοιπόν ο ψυχολόγος σου μιλάει για «θεραπεία», ποια είναι η «αρρώστια» την οποία θεραπεύει; Επισκέπτεσαι έναν ψυχολόγο γιατί δεν τα πας καλά με την αδελφή σου ή διότι σε άφησε η σύντροφός σου. Ποια είναι η αρρώστια; Θα μου πεις «κι αν έχει κατάθλιψη». Άλλο να λέει κάποιος ότι έχει κατάθλιψη και άλλο πραγματικά να έχει κατάθλιψη. Η στεναχώρια και η μελαγχολία είναι πολύ συνηθισμένα συναισθήματα. Το ότι βρέθηκε κάποιος να ονομάσει τις συναισθηματικές σου δυσθυμίες «κατάθλιψη» αυτό δεν σημαίνει αρρώστια. Αν έχεις πραγματική κατάθλιψη δεν μπορείς να πάρεις τα πόδια σου, όχι να πηγαίνεις μια φορά την εβδομάδα στον ψυχολόγο.
Η αλήθεια είναι πως το επάγγελμά μας δεν έχει καλή φήμη. Αυτοί που δε μας γνωρίζουν, μας αποκαλούν «άχρηστους». Στο σημείο αυτό θέτω το εξής ερώτημα: Πόσοι από αυτούς (κι αυτές) που αυτοαποκαλούνται «ψυχολόγοι» είναι πραγματικά ψυχολόγοι; Αν θέλεις να βρεις την απάντηση, δεν έχεις παρά να ζητήσεις μια απόδειξη και να διαβάσεις πάνω αριστερά τι επάγγελμα δηλώνει στην εφορία. Μην εκπλαγείς αν διαβάσεις κάτι που περιέχει τη λέξη «σύμβουλος». Όπως μην εκπλαγείς αν δεν έχει να σου δώσει απόδειξη… Αν συμβεί λοιπόν η απόδειξη να γράφει «σύμβουλος» πώς από κει και πέρα δικαιολογείται η λέξη «ψυχοθεραπεία»;